2014. május 9., péntek

Hévizi séta I.

 A Hévízi-tó a világ legnagyobb természetes, vulkáni eredetű, gyógyhatású termálvizes tava, biológiailag jelenleg is aktív. Hűvös reggeleken párába burkolózik, ez pedig amellett, hogy csodálatos látvány, a víz lehűlését is megakadályozza, ezért itt egész évben lehet fürdőzni. A víz legnagyobb mélysége 38 méter, a több ezer éves, változó hőmérsékletű karsztforrások napi 86 millió liter vizet lövellnek a felszínre. Fürdés közben az ember testét apró buborékok borítják be, a rátapadó "hévízi korpa" pedig kifejti gyógyító hatását. A víz kéntartalma reumatikus bántalmak kezelésében segít, valamint kiválóan alkalmas baleseti sérülések, törések utókezelésére is.
 

Különlegességét fokozzák a víz felszínén lebegő lila, kék és fehér indiai tündérrózsák, melyeket még 1898-ban Lovassy Sándor telepített a tóba.

A tónak két kifolyása van. A Festetics bejárat mellett vezetődik el a tó vizének nagyobb része. Elvezető csatornában előszór kék, majd lila virágokat figyeltem meg. Legvégén már csak fehér tündérrózsa volt, melyet a tóban nem láttam. A gátat hatalmas gaz nőtte be ezért a vizet nehéz volt megközelíteni.


A Berki sétaúton indultam el egy 2.5 km-es  ismeretterjesztő útvonalon. Ez Hévíz melegvizű tavától, a Hévízi kifolyó kezdeti szakaszától indul, Békavár elnevezésű természetvédelmi bemutató központig vezet.  A sétaút létrehozásának célja, hogy a látogató bepillantást nyerjen a láp sok évszázados használatának folyamatába, érzékelje a láp világának összetettségét. 







A bemutató központot nem sikerült megtalálnom. Utam végén nagy élmény volt, hogy az őshonos fehér tavirózsát is láttam a
kifolyóban.


Libapimpó (Potentilla anserina)A pimpók a rózsafélék családjának egyik nemzetsége. Virágaik sárgák vagy fehér színűek. Többnyire kis termetűek, sok fajuk kúszó, földön heverő szárú.
Levelei Páratlanul szárnyaltak, 13-23 tojásdad, nyél nélküli fűrészes szélű levélkéből állnak. A magányos virágok élénksárgák, nagyon rövid kocsányon nyílnak. Öt sárga, enyhén kicsípett csúcsú, fordított szív alakú szirom levél alkotja őket. Sok sárga porzója van. Termése aszmagcsokor, de legyökeresedő szárával is terjed. Legelőkön, utak szélén és réteken virágzik. Áprilistól virágzik, egész nyáron keresztül.

 

Gyűjtése

Gyűjtendő az egész virágos növény, májustól őszig, vigyázva, hogy gyökeres rész ne kerüljön az áruba. Kerüljük az országutak szélén termő növények gyűjtését, mert nagyon porosak. Ha mégis innen gyűjtjük, feltétlenül mossuk meg a növényt. Padláson vékony rétegben terítsük szét, és szárítsuk addig, amíg a vastagabb szárrészek is könnyen törhetővé válnak.

Gyógyhatása

Főzetét gyomor illetve bélvérzés, hasmenés, bélhurut, gyomorfekély és bélfekély ellen használják, illetve ülőfürdőt készítenek aranyér( Enterocolitis ) ellen, minden természetű mestruaciós zavarokra, minden természetű vérzésre (külső-belső), nagy menyiségű menstruációs vérzésre (Hypermenorrhoea) /fájdalmakra, Leucorheea (fehérfolyás), Dysmenorrhea (fájdalmas menstruáció), gyomor fájdalmakra, vérszegénységre, artritisz (ízületbetegségek), mindenféle természetű nőgyógyászati bajokra, hasi fájdalmakra, méh fájdalmakra, hasmenésre, gyomorgörcsökre, ekcémara, foginygyulladás, szem könnyezésére, csontritkulásra, vesekő esetén, égés vagy fagyás esetén, iny gyulladás esetén, vastagbél- vagy méhrák esetén, ''seborrheás'' bőrre, bélféregre, bőrfekélyekre, rendszertelen menstruáció esetén.




Képek itt.
https://picasaweb.google.com/110707593898817886033/20140509Heviz#


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése