2014. április 12., szombat

Siófok - Töreki - Békás tó


Lakásomtól nem messze található a töreki tanösvény. Ha máshol nem találok túrákat rendszeresen felkeresem a töreki tavakat. A tanösvényen haladva hamarosan az M 7-es autópálya elhagyva a horgásztavat sokan felkeresik.
A madárlest élérve a következő tóról már sok képet készítettem. Ezen a túrán úgy döntöttem a képen látható tavat a nyugati oldalán kerülöm meg, eljutva a kép jobb oldalán látható nyárfáig.
 Itt sem láttam többet mint a másik oldalon szoktam, mert a sűrű nád megakadályozta, hogy a madarakat tanulmányozzam. Egy elhagyott madárfészken kívül, csak egy gyorsan elrohanó őzikét láttam.
 A Mezei zsurló (Equisetum arvense) egy évelő növény, amelynek gyöktörzse van (rizóma)

Két hajtása van: ganeratív és vegetatív. A képen látható generatív hajtás tavasszal (március-április) jelenik meg.  A hajtás csúcsán található a spóratermő kalász, melynek hossza 3 cm, átmérője 8 mm. A spóraérés után az generatív hajtás eltűnik, helyét átveszi az vegetatív hajtás (május-június).

A kötőszövetek, polipok és vérzések kezelésére használják. Gyógyteáit vese-, húgyhólyag-, emésztőrendszeri és prosztatabetegségek kezelésére alkalmazzák.
Közismert vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére használják. Húgyúti fertőzéseknél, valamint ödémás lábaknál hatásos gyógyír. Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargarizátuma hatékonyan segít. Gyenge, törékeny köröm és hajhullás esetében is alkalmazzák, mivel a benne lévő kovasav sok szilíciumot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára létfontosságú elem. A népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták, de reuma és köszvény ellen is. Egyes adatok szerint a szervezet ellenálló-képességét fokozó hatása van, és segíti a sebgyógyulást.



A tavakat elhagyva a töreki löszfalban gyönyörködtem.
 









Lecsepült veronika (Veronica prostrata L. )
Család: Tátogatófélék (Scrophulariaceae)
Jellemzők:8-30 cm magas, apró bokrocskákat képző, évelő növény. A levelek elliptikusak vagy lándzsásak, hegyes csúcsúak, ülők, fűrészes, ritkán ép szélűek. A virágok levélhónalji fürtben nyílnak. csésze 5 cimpájú, a felső cimpa rövidebb. A párta 6-10 mm hosszú, sokkal hosszabb a csészénél, halványkék vagy pirosló. Virágzás: Április-június.
Élőhely: Sziklafüves és pusztafüves lejtőkön, homokpusztákon, szikespusztákon, legelőkön. 


Tavaszi hérics (Adonis vernalis)  
Nevét egyébként Adoniszról, a férfiszépség istenéről kapta.
Mint a legtöbb boglárkaféle, ez is mérgező, de gyógynövény is. Házi felhasználása nem javallt, mert védett, illetve hatóanyagai nagyon erősek, gyári módszerekkel vonják ki. 













Célom volt, hogy a Békás tó jelzetlen oldalán kerüljem meg a tavat. Hamar megtaláltam az átjárót és a dombra felkapaszkodva fészkelő hattyút pillantottam meg. A Békás tó ezen oldalát nagyrészt erdő borítja.




Az erdőben  egy szál Bíboros kosbort (Orchis purpurea) volt csak.


Nagy termetű, igen dekoratív kosbor faj, hazánkban elég gyakori. Több kosborfajjal (vitéz, majom kosbor) alkothat hibridet. Inkább meszes talajokon találkozhatunk vele.

Védett természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.



A gátat csak nehézségek árán vettem észre. Útközben elgondolkodtam milyen kellemes parkerdőt építhetnének ide Békás tó kerülő futópályával.
Az autópályán átmenő felüljáró mellett vettem észre az Ernyős sárma, vagy más néven kígyóvirág vagy ernyős madártej (Ornithogalum umbellatum) virágot, mely a spárgafélék (Asparagaceae) családjába, a csillagvirágformák (Scilloideae) alcsaládjába tartozó növényfaj.
Mérgező növény
A szívre ható glikozidokat (kardenolidokat) tartalmaz, mint a konvallozid, a konvallotoxin, a rodexin A és a rodexozid. A felhalmozódott glikozidok miatt különösen a hagymája. A homeopátia gyomor- és nyombélfekély ellen veti be.


További képek itt.
https://picasaweb.google.com/110707593898817886033/20140412SiofokBekasTo

Nincsenek megjegyzések: