2017. október 22., vasárnap

Szabadbattyán, Tác, Simontornya, Dég




Szabadbattyán:

 Kula-vár vagy Kula-torony Székesfehérvártól déli irányban található, kőből készült 14. század környéki őrtorony. A középkorban a Sárvíz folyó egyetlen természetes átkelőhelye Szabadbattyán melletti gázló alkotta. A régészeti kutatások szerint a 14. században királyi vámhelyet állítottak fel ezen a helyen, majd őrsége számára emelték a zömök, támpillérekkel támogatott vastag falu őrtornyot.


Hadi alkalmazására csak a 16. században került sor, amikor a hadászatilag fontos Székesfehérvár 1543-as ostroma és bevétele után a hódító török csapatok Battyánt is megszállták. A nagyobb létszámú helyőrség befogadására a mocsaras
talajba vert fatörzsekből álló palánk falat készítettek, melyet kívülről vizes árok is oltalmazott.

Mint a  török uralta Fehérvár egyik elővárának feladata főként a nagyobb Habsburg csapatok érkezéséről történő híradás volt. hogy a Fehérvári bég felkészülhessen a védelemre. Sorsa mindig a jelentősebb Fehérvártól függött.

A palánkvárat elpusztították az időjárás viszontagságai, míg a háromemeletes kőépületben gabonaraktárat alakítottak ki a helybeli lakosok.

Korszerű műemlékvédelmi feltárására és helyreállítására az 1970-es években került sor

A Kulában - ami törökül tornyot, bástyát jelent - láthatók a megyei múzeum török kori anyagát és a település határában zajló római kori villa feltárását bemutató kiállítások.


(forrás)





























További képek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése