2017. október 2., hétfő

Zalaszántó - Sztúpa

Információs tábla felirata: A Béke  Sztúpa Zalaszántótól nem messze a 116 m magas Világosvár hegyen található. 30 méter magas 24 méter széles, ezzel Európa legnagyobb sztúpájának tekinthető. A Sztúpa belsejében Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található. A Buddha szobor Dél-Koreából származik. A Sztúpa Buddha tudatát és bölcsességét, valamint minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. Őszentsége a 14. Dalai Láma Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között nagy örömmel avatta fel a Sztúpát. Az építmény a magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnökének, Tiszteletreméltó Bop Jon koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére épült meg, melyhez jelentős segítséget és támogatást nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek is.
1990-ben a zalaszántói polgármester Huszti Zoltán Ferenc úr javasolta Tiszteletreméltó Bop Jon-nak helyszínül a világosvári hegyet. Magyar építészek és egy magyar építkezési vállalat tervezte és kivitelezte az építési munkálatokat. Osztrák köz- és magán támogatások segítségével 1992 márciusától szeptember végéig készülhetett el a sztúpa. A Béke Sztúpa építése nem valósulhatott volna meg a Zalaszántó Önkormányzati Képviselői-testülete, a falu lakossága és a Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság megértő támogatása nélkül. Az építkezés összköltsége nagyságrendileg 40 millió Ft volt, mely a Dél-Koreából érkező nagyvonalú, köszönetet érdemlő pénzügyi támogatások, illetve számos európai országból történt adakozás révén teremtődött meg.
Tiszteletreméltó Bop Jon irányítása mellett a két rezidens láma Drupon Konchok Lhundup és Drupon Konchok Jigmet - akiket Őszentsége 37. Gyalwa Drikungpa Kyabgon Chetsang 2004-ben küldött Zalaszántóra - 2006-ban elkezdte a Sztúpa teljes felújítását. Kemény munkájukkal, odaadásukkal és sok dharma barát segítségével a Sztúpa még ebben az évben teljesen felújításra került.
Őszentsége 37. Gyalwa Drikungpa Kyabgon Chetsang 2007. április 21-én felszentelte a felújított Sztúpát, majd ezt követően tanításokat adott egy héten keresztül. Azóta számos megvilágosodott mester áldotta meg ezt a szent helyet.
Zala megye 2010-ben a Béke Sztúpát a megye hét építészeti csodája közé választotta meg, melyet zarándokcélkénz évről-évre növekvő számú látogató keres fel. Sugározzon ez a Béke Sztúpa innen, az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható, békeszerető gondolkodást az egész világba!






A zalaszántói Béke Sztúpa hivatalos honlapja.


További képek itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése