2015. április 19., vasárnap

Ságvár -Tökölő bejárás

Kerti holdviola -  Lunaria annua a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjéhez, ezen belül a káposztafélék (Brassicaceae) családjához tartozó faj.

Kétéves növény, a második évben növeszt csak virágokat hozó magszárat, mely 50–100 cm magasra nő meg. Szív alakú, sötétzöld levelei szórt állásúak, durván fűrészesek. Április-június között jelennek meg fürtökben nyíló, 4 szirmú, 2,5–3 cm átmérőjű, bíborpiros vagy fehér virágai. Termése kerekded, lapos, a növényen télen is megtalálható becőtermés, melynek ezüstszínű válaszfala a magvak kihullása után is megmarad.
 
 





Mezei keresztfű (Cruciata laevipe)

Szögletes szára, örvökben álló levelei, és a virágok alapján hamar kiderül, hogy a galajokkal rokon fajról van szó. Nevét a négy, keresztet alkotó levél miatt kaphatta.

Vékony, szögletes, szőrös szára elhajló, elfekvő. Levelei négyesével, örvökben állnak, szálasak, de a többi galaj fajétól szélesebbek. A levélörvök hónapjában, szintén tömött örvben nyílnak a sárgászöld, apró virágok, melyek színükkel alig ütnek a növény szárától, és a környező növényektől. A hajtás virágzatban végződik. A termés párosával álló petymeg. Üdébb vízgazdálkodású talajokon, réteken virágzik május-júniusban. 


 forrás: http://novenyhatarozo.info/noveny/mezei-keresztfu.html

 


További képek itt.

https://picasaweb.google.com/110707593898817886033/20150419SagvarTokoloBejaras

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése