2014. augusztus 29., péntek

Szarvasi Arborétum, Gyula este


Pénteken délután indultunk Gyulára a 24. Mályvádi teljesítmény túra helyszínére. A tervek szerint hárman mentünk volna, de harmadik társunknak közbe jött valami. Péntekre a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország makettpark megtekintését terveztük be.

 Az arborétumot az olasz származású Bolza család alapította az 1800 években. A díszes kapu mögötti bódéban a jegyeket megvettük. Érdekes volt, hogy egy elektronikus beléptetőrendszer kezelte le a jegyeinket. A bejáratnál rögtön gróf Bolza Pál mellszobrát pillanthatjuk meg, aki sokat tevékenykedett új növények betelepítésével és a változatos park kialakításával.




Első utunk a Mini Magyarország makettparkba vezetett. Nekem a sárga sásliliom látványa kötötte le az érdeklődésemet először. 










Majd el kezdtünk játszani melyik híres makettet tudjuk felismerni. Feladtam a játékot csúnya vereséggel, mert a Széchenyi fürdőt sem ismertem fel ahova a kezem miatt éveken át rendszeresen jártam. Próbáltam az összes makettet lefényképezni, hogy másoknak is kellemes játék legyen az épületek felismerése madártávlatból.


 Az interaktív vonatos játék is élvezetes volt. Az államosra beérkező vonatokat egy gombnyomással lehetett elindítani, és a hangosbemondó a jellegzetes szignál után még az útirányt is közölte. A Mosonmagyaróvári állomás áll legközelebb a szívemhez, mert fiam ott dolgozik.


Egy számunkra teljesen ismeretlen kastélyt találtunk. Az információs táblából megtudtuk, hogy ez a szabadkígyósi Wenckheim-Kastély a délalföldi régió legimpozánsabb épülete, mely Ybl Miklós tervei alapján épült 1875 és 1879 között. Wenckheim Krisztina kéréseit a tervező csak fanyalogva teljesítette. Az ablakok számának az egy évben lévő napok számával kellett megegyeznie (365), a szobák száma a hetek száma miatt 52 kellett, hogy legyen, és 4 bejárat a négy évszak miatt alakult ki.

Vasárnap a vissza úton ezt a látványosságot is tervbe vettük, hogy felkeressük.









A parkban látottakból egy pár óriásfát mutatnék be:
Mocsárciprus



















Kínai Mamutfenyő

 


















Süvegfenyő


 


















Hegyi Mamutfenyő
Nyárvégi virágok:

Nyáriorgona


Kései Végzetfa (Clerodendrum trichotomum)


A Holt Körös partjára leérve megpillantottunk a másik oldalt egy szélmalmot. Ez a történelmi Magyarország közepe megjelölésére emelt emlékmű
 
" A történelmi Magyarország közepét Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki még a XIX. század végén. 1939-ben Trianont idézve emlékművet, egy stilizált szélmalomépületet emeltek.
Nagy-Magyarország mértani közepe a számítás szerint egybeesett egy akkor még működő szélmalom helyével, ezért választották ezt a formát a Holt-Körös partján emelt emlékműnek. 1945 után - mint irredenta emlékművet - megcsonkították (eltávolították a feliratait) és sorsára hagyták. Az idők során elpusztult a mellvédje, stilizált vitorlája. A rendszerváltás után felújították, és azóta a trianoni évfordulón emlékünnepséget tartanak e helyen. 1995-ben egy félköríves oszlopos tölgysort telepítettek köré, és a védett területet a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz csatolták." forrás
Történelmi Magyarország közepe - ezt a szélmalom jelzi.

A parkban nagyon jól esett a séta. A nyár végi időszakban azért találtam néhány érdekes virágot is. Sokáig kerestük, de a prospektusban szereplő Bolza-kő-ből egyet sem találtunk meg. Mivel kezdett sötétedni indultunk Gyulára. A Málvádi teljesítménytúra rajt és cél állomásán a Implom József Általános Iskolában bevackoltunk magunkat és egy kis sétára indultunk utána, hogy körülnézzünk a városban.





Tervek szerint a gyulai várat vasárnap fogjuk megnézni.



További képek itt.


https://picasaweb.google.com/110707593898817886033/20140829SzarvasGyula




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése