2019. március 23., szombat

Törökkoppány

Kilátás a szőlőhegyi kilátóból

A kis kápolna a róla elnevezett Kápolna-hegyen található, építésének dátumát a helybéliek a millennium idejére, az 1890-es évekre valószínűsítik.Napjainkban évente csak egyszer használják, a május végén megrendezett hegyi búcsú alkalmával, amikor a kápolna az ünnepi istentisztelet helyszíne.Védőszentje a Szentháromság.
A szártalan kankalin (Primula vulgaris) a kenkalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó faj.


Az erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides)  a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó faj.

Alexandriai Szent Katalin templom
A római katolikus templom a Koppány völgy legjelentősebb műemléke.

A templom XIII. században épült elődjéről semmit sem tudunk. Ennek a kápolnának a helyére építették 1490-ben a mai templom ősét. A végvári harcok során Törökkoppány török kézre került és szandzsáki székhelyként tartották nyilván. Ebből a korból a templom sorsáról értékelhető adat nem áll rendelkezésre. Valószínűleg a törökök imaházként használták és ennek köszönheti, hogy a hódoltság éveit viszonylag épen élte át.
Az első felújítást 1729-ben Péntek György plébános végeztette el. A középkori templomot az 1798-as földrengés tette használhatatlanná, ezért Esterházy Antal herceg és Bajzáth József püspök költségén felépítették az új hajót, de a középkori gótikus szentélyt meghagyták eredeti formájában. A templom felújításának gondolata az 1970-es években merült fel és 1972-75 közt folytak a régészeti feltárások és a felújítások. A munkálatokat az Országos Műemléki felügyelőség finanszírozta és Kozák Károly régész valamint Nagy Klára építészmérnök vezette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése