2015. március 10., kedd

Székesfehérvár

A székesfehérvári Liszt Ferenc sétálóutcában egy szokatlan alkotás áll, Kati néni, a fertályos asszony szobra.
Az utca szintjén álló, Kocsis Balázs restaurátor által 2001-ben alkotott szobor egy piaci kofát, egy idős asszonyt ábrázol, aki kissé groteszk mosollyal tolja félig letakart kiskocsiját. A kocsin edények mindenféle finomságokkal, például a híres-nevezetes libafertállyal, mely nem volt más, mint a fölös libahúsból a városi hetipiacra készített ropogós sült.
A felsővárosi fertályos asszonyt, Kati nénit ábrázoló szobor előélete is érdekes. 2001. november 25-én, többéves kálvária után avatták fel, mivel a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A közvélemény nyomásának engedve 2001 szeptemberében végleges „letelepedési engedélyt” kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek. Azóta már hagyománnyá vált, hogy Katalin napon a város forralt borral és harapnivalóval köszönti itt az ünnepelteket névnapjuk alkalmából. Emellett szárnyra kapott az a hiedelem, hogy Kati néni orrának megérintése szerencsét hoz, így aztán a fertályos asszony orra egyre fényesebb. (forrás)




2007. májusában került elhelyezésre Mujkó, az udvari bolond szobra a székesfehérvári Kossuth utca – Vasvári Pál utca kereszteződésében. Az alkotást Kocsis Balázs szobrászművész és Molnár László ötvösművész a Kortárs Művészeti Fesztiválra készítette, saját költségen. Kocsis Balázsban régen megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan szobrot készítsen, amely a levegőben lóg. Mátyás bolondja, Mujkó figuráját formálták meg végül ily módon, mivel egy udvari bolond ülhet egy kötélen az emberek feje felett. A szobor apró részleteit az ötvösmunka kiválósága emelte ki.
Az alkotás azonnal belopta magát a fehérváriak szívébe. A város nem tervezett ekkor szoborvásárlás kapcsán költséget, így sokáig kétséges volt, hogy Mujkó maradhat-e, vagyis először „illegálisan” lógott a levegőben. Végül a város közgyűlésének 347/2007 (IX. 20.) számú határozata alapján a város megvásárolta a szobrot, így Mujkó - szerencsére - maradt. (forrás)





További képek itt.

https://picasaweb.google.com/110707593898817886033/20150310Szekesfehervar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése