2014. április 14., hétfő

RP DDK Zalakaros - Nagybakónak

A túra útvonala túratársam  blogjában olvasható. Itt most a számomra érdekes dolgokat szeretném kiemelni. A képek albumában a virágok pontos helye GPS koordináták segítségével látható. 

Sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon)

Nedves talajú erdőkben, bükkösökben előforduló évelő növény. Akár fél méter magasra is megnőhet, levelei keresztben átellenesek, fűrészes szélűek, a szárhoz nyéllel kapcsolódnak. Május – június között láthatjuk álörvökben álló sárga színű virágait amik a levélhónaljban helyezkednek el. A népi gyógyászat a levelét és a virágát is gyűjti, a belőle készült ülőfürdő vesegyulladás ellen hatásos. Sok gyógyteakeverék alkotórésze.








Az olocsán csillaghúr (Stellaria holostea) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe, ezen belül a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó faj.


Kőszegtől néhány kilométerre található a Kőszegi-hegység jellegzetes élővilágát bemutató Csillaghúr tanösvény. Névadója az olocsán csillaghúr. Ez a kis törékeny növény minden áprilisban fehér-zöld szőnyeggel borítja be üde lomberdeinket.
http://onp.nemzetipark.gov.hu/_user/downloads/csillaghur.pdf




Karcsú, vékony szárú tavaszi virág. Levelei keskenyek, ár alakúak, a szegfűfélékre jellemző módon keresztbe átellenesen állnak, ép szélűek, puhák. A fehér virágok öt, kettéhasadt sziromból állnak, ezért úgy tűnik, mintha tíz kicsi szirom lenne. Egy száron több virág is nyílik, hosszú, vékony, néha bókoló kocsányon, de mind egyesével, magányosan. Termése tok. Bár nem védett, nem érdemes leszedni, mert hamar elfonnyad, elhervad-hagyjuk inkább élőhelyén virágozni! Gyertyános, tölgyesekben találkozhatunk vele, ahol olykor tömeges.




Mocsári gólyahír (Caltha palustris) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik
Népi nevei: gólyavirág, kácsavirág, libadöglesztő.

A mocsári gólyahírt szinte mindenki ismeri, gyakori tavasz végi virág. Hazánkban két alfaja ismert, egyik az alföldi, másik a hegyvidéki tocsogók, patakpartok, nedves rétek virága.
Április végé és május közepe között tömeges megjelenésével festi aranysárgára a láp-és mocsárréteket, patakok partját. Néha meg sem lehet közelíteni élőhelyét, mert víz alatt van, és a virág is a vízből emelkedik ki. Kétféle levele van, az alsó nyelesek, a felső levelek szárölelők, de más különbség nincs közöttük, mindkettő egyaránt vese, esetleg szív alakú, és csipkés szélű. Élénksárga virágait öt, fényes csészelevél alkotja, porzója igen nagy számú. Termése tüsző, az alföldi alfajé karcsúbb, a hegyvidékié tömzsibb. Nagybakónak előtti patak partján láttam ilyen virágot.






Képek itt.

https://picasaweb.google.com/110707593898817886033/20140414DDKZalakarosNagybakonak










Túratársam képei és blogja.

https://picasaweb.google.com/112978447540057629100/RPDDKZalakarosNagybakonak?authuser=0&feat=embedwebsite



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése