Kicsiny gombvirág (Galinsoga parviflora)


Kicsiny gombvirág (Galinsoga parviflora) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó faj.

A mintegy 14 fajt magába foglaló Galinsoga nemzetség géncentruma Mexikóban és az Andokban található. Európában két faj honosodott meg a kicsiny gombvirág (G. parviflora) és a borzas gombvirág (G. ciliata) Különbség a kéz faj között, hogy a kicsiny gombvirág szára kopasz vagy ritkás rásimuló szőrű, a borzas gombvirág esetén a szár sűrűn elálló szőrű. Hazánkban a kicsiny gombvirág Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben a legelterjedtebb. Közeli rokona a borzas gombvirág hazánkban szorványos előfordulású.
A fészkesek családja sok feltűnő fajjal büszkélkedhet: a réti margitvirág sárga-fehér virágaival, az aranyló festő pipitérrel, a messziről kéklő búzavirággal. Vannak azonban a családnak szerényebb tagjai is-mint a gombvirágok.
Igen kis termetű növény, melynek virága sem hívja fel magára a figyelmet. Elágazó hajtása kopasz vagy csak gyéren szőrös. Levelei lándzsásak, szélük fűrészes. A virágok magányosan nyílnak a hajtáscsúcsokon. A csöves virágok sárga színűek, a kis számú nyelves virágok fehérek. A virág mindössze pár milliméter átmérőjű. Gyomtársulásokban, kiskertekben találkozhatunk vele júniustól egészen a fagyokig.  (növényhatározó)

Túra: 2014.09.17.  Hévízi séta 3


Csíranövény: A sziklevél alatti rész gyakran barnás, rajta hosszanti vonalak és bibircsek találhatók. A sziklevelek kerekdedek, csúcsukon kissé kicsípettek, az élükön pillásak, nyelesek. A középső éren kívül két oldalér fut végig ívesen a lemez két szélén. Az első levelek átellenesek, széles tojásdad, háromszög alakúak, széleiken oldalanként 3-3 apró foggal. A következő levelek nagyobbak, több oldalfoguk van, majdnem fűrészesek. A levél állománya vékony, puha, könnyen lankadó.
Elterjedés: Elterjedt növény, elsősorban a kertekben és a zöldségfélékben gyakori, de a kapásokban is helyenként elterjedt. A talajjal szemben nem igényes, de a homokos talajokon általában tömegesebb. Fagyérzékeny, melegigényes. (gyomnövények)

Előfordulása és jelentősége:
Ez a gyomnövény Peruban őshonos, de már nemzetközi viszonylatban elterjedt a művelés alatt álló földeken. Különösen (ruderális) romtalajokon lévő élőhelyeket, bőségesen műtrágyázott és öntözött, alacsony fekvésű területeken lévő földeket és kerteket kedvel, de magasabb fekvésű helyeken is előfordul. A tápanyagokban gazdag, homokos-agyagos termőtalaj típusokat kedveli, de mészben gazdag talajon is megterem. Mindenféle termesztett növény mellett előfordul. A zöldségfélék szempontjából fontos gyomnövény. (forrás)A kicsiny gombvirág kozmopolita faj. Jelenlegi az egész világra kiterjedő előfordulása az emberi tevékenység következménye. Őshazája Dél- és Közép-Mexikó száraz élőhelyein található, 1100-2500 m tengerszint feletti magasságokban. (Egyes irodalmi források Perut területét tekintik őshazának.) A párizsi botanikus kertbe 1785-ben, míg madridiba 1794-ben hozták be. Közép-Európában a németországi botanikus kertekből történő kiszökés után kezdett elterjedni. Brémában találták meg elsőként 1802-ben és 1850-ben már egész Németországban elterjedt volt. Európa egyes részein főleg a napóleoni háborúk idején vált gyakorivá, innen ered a "Franzosenkraut" ("franciagyom") elnevezés.

Érdemes megemlíteni, hogy a növény nagy mennyiségű fehérjét, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, így szárított formában ételízesítőként, zölden pedig saláta- és takarmánynövényként is felhasználják. Állítólag gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vérzéscsillapító hatásánál fogva világszerte népi gyógyászatokban is alkalmazzák.
(Pinke Gyula)  

Csiszár Ágnes és mti.: Inváziós növényfajok Magyarországon
Sopron 2012
ISBN 978-963-334-050-9Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése